IV Święto Mazurskiego Kartoflaka | ![]() |
![]() |
![]() |
W programie: KONKURSY KULINARNE: Konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziemniaków – zupa i danie główne”: 11.00-13.00 – w kategorii: restauracje, zakłady gastronomiczne oraz gospodarstwa agroturystyczne PROWADZENIE – dr Grzegorz Russak BLOK ARTYSTYCZNY: 11.00-13.00 – Występy grup folklorystycznych: MAZURY, OKARYNA, KURPIANKA W tym roku to już czwarta edycja tej wspaniałej zabawy promującej smakowite potrawy dawnych Mazurów, których receptura i sposób wykonania są unikatowe na skalę całej Unii Europejskiej i świadczą o symbolice naszego regionu. Mazurski kartoflak jest bowiem ściśle związany ze szczycieńską ziemią z uwagi na fakt, że od wczesnych lat uprawiano na terenach powiatu ziemniaki typowo mazurskie, niespotykane w innych regionach Polski, o czym świadczy również nazwa ziemniaka w języku niemieckim: „Masurischer Kartoffelkuchen”.
I edycja Święta Mazurskiego Kartoflaka (babki ziemniaczanej) została zainaugurowana w sierpniu 2008 roku, a inspiracją tego przedsięwzięcia był Międzynarodowy Rok Ziemniaka. Patronat honorowy nad imprezą objęła wtedy Organizacja Narodowa ONZ oraz Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. W tym roku zamiarem organizatorów jest dotarcie do szerszej grupy odbiorców, uczynienie z tej imprezy wydarzenia na skalę ponadregionalną, jeśli nie ogólnokrajową. Dlatego planuje się uatrakcyjnienie programu wydarzenia, w którym elementy lokalnego kolorytu byłyby wplecione w dynamiczną formułę. Więcej na stronie www.mazury.szczytno.pl
|